Den ”hemliga” skärgården med alla sinnen
Grisslehamns Marina & Camping ligger i centrum av idylliska Grisslehamn. Det lilla samhället har ett stort utbud av restauranger och samhällsservice. I hamnen avgår Eckerölinjens färja till Åland.
Roslagens ”hemliga” skärgård har inte lika många öar som Stockholms mer berömda skärgård. Men fördelen är att denna kulturbygd lever året runt och är lätt att nå med bil. Sevärdheterna och aktivitetsutbudet är rikligt under sommaren, så förutsättningarna är goda för en lyckad semester - såväl för stora, som för små ”saltkråkanälskare”.
Här finns en karta över Grisslehamns sevärdheter.
Grisslehamns Historik
Grisslehamn är en gammal fiskeby med ett strategiskt läge vid Ålands hav. Grisslehamn fick sitt namn och började växa som samhälle år 1756, när posten flyttades hit från den by, nedåt Väddö, som idag heter Gamla Grisslehamn
I mitten på 1800-talet byggdes ett skeppsvarv med ett tillhörande sågverk på vår nuvarande Premium Resort. Varvet byggde om fullriggare till lastbåtar. Vilket är anledningen till att vi än i dag har intressanta skeppsvrak på vår havsbotten.
Fisket var sedan gammalt viktigt. 1917 byggdes här ett rökeri. Senare anlades en fiskfabrik. 1949 var trettio båtar ute på dagligt fiske. Fortfarande är några ”grisslehamnsbor” fiskare på heltid. Passa på att köpa färsk fisk från Grisslehamns Saluhall med dig hem!
Grisslehamns Kultur
1900 kom konstnären och författaren Albert Engström till Grisslehamn. Han trivdes med de kärva rospiggarna och köpte fastigheten Augustberg där han även hade en ateljé vid havet. Detta är numera ett museum om den folkkäre författaren och tecknaren bakom ”Kolingen” och ”Kräftor kräva dessa drycker” – affischen mot alkoholförbudet 1922.
I Alberts och hustru Sigrids vänskapskrets, fanns dåtidens kulturelit – Zorn, Strindberg, Karlfeldt, Heidenstam, Fröding, Liljefors, Marika Stiernstedt, Lubbe Nordström, Prins Wilhelm, J.A.G Acke med flera. Några av Zorns berömda kullar är egentligen rospiggar från Grisslehamn, Karlfeldt skrev Svarta Rudolf vid ett besök hos Engströms och dotter Malin var förlovad med Evert Taube.
Författaren Vilhelm Moberg uppskattade också Grisslehamn och köpte 1940 gården Söderäng i Tomta där han bodde till sin död 1973.