Grisslehamn och Roslagen är rik på upplevelser. Här kan du finna information om allt möjligt som rör Grisslehamn med omnejd. Du ligger tryggt vid bryggan eller campingen när du är på utflykt.

Visit Roslagen

Telefon 076-765 06 60

Visit Roslagen hemsida

Väddöbygden

En bra informationskälla med kontaktuppgifter, historia, länkar och annan matnyttig information om Väddö och Grisslehamn med omnejd.

Väddöbygdens hemsida

Vad händer i Grissle?

grisslehamn.se

Skärgårdsleden

Mycket informativ och bra webb för planeringen av skärgårdsutflykter.

Skärgårdsledens hemsida

Albert Engströms Ateljé

Roslagen blev smålänningen Albert Engströms boplats under större delen av livet. Albert Engström Sällskapet driver museet som numera är i gården där han bodde. Där kan du se verk av Albert Engström och många föremål från hans hem och talrika resor. Det ligger en bit bort från hamnen, och skyltar visar vägen. En parkeringsplats för besökande till museet finns också på motsatta sidan av Grisslehamnsvägen. Följer man en slingrande väg ner mot Ålands hav kommer man till ateljén där han arbetade. Båda är öppna för allmänheten.

Museet
År 1902 förvärvade Albert Engström gården Augustberg i Grisslehamn. Hemmet där familjen Engström bodde i många år är idag öppet för allmänheten och har från och med år 2006 iordningställts så som hemmet såg ut runt 1910. Där finns en uppsjö unika tavlor, av honom själv och hans vänner, och föremål som berättar mycket om Albert Engström och hans tid. Albert har flyttat hem!

Ateljén
Längst ut på klipporna vid Ålands hav ligger Albert Engströms ateljé. Allting där är orört sedan hans tid. Unika färgglada oljemålningar, grafik, teckningar, en mängd intressanta föremål och en otrolig utsikt möter besökaren. Från parkeringen går man 600 m på en naturskön grusväg. På vägen passerar man Engströmgården Augustberg och Kafé Kalaset (Engströms f.d.stall där han hade islandshästen Rolf Krake). Strax innan ateljén tronar den stora signalkanonen, gjuten år 1706. Det finns även en alternativ stig till ateljén om man passerar genom Engströmsgårdens trädgård. Denna stig är dock ojämn med hinder i form av rötter mm. och rekommenderas inte för besökare med svårigheter att vandra i terräng.

Albert Engström sällskapets hemsida

Fiskebodarna

I Grisslehamns hamn hittar du fiskebodarna. Här har du möjlighet att finna färsk och rökt fisk som lax, ål, sik, flundror och strömming.

Vikingabyn Storholmen

Längs sjön Erken, söder om Grisslehamn hittar du vikingabyn. En perfekt plats för hela familjen att komma nära och medverka i svensk historia, på riktigt. Vissa aktiviteter pågår hela dagen och andra under speciella tider. För att vara säker på att inte missa något är det ett tips att komma direkt när byn öppnar. Enkel servering med korv, kaffe och smörgåsar finns i byn.

Telefon 0176-553 11

Vikingabyn Storholmens hemsida

Eckerölinjen

Båten som tar dig från Grisslehamn till Åland på 2 tim. Vid terminalen finns en Bankomat.

Telefon privatresor 0175-258 00

Eckerölinjens hemsida

Kapellet

Denna byggnad är det första du möter när du kommer via landsvägen till Grisslehamn. Kapellet är byggt 1908-1909. Oscar Mannström, den kände psalmförfattaren som översatt bl a Stilla Natt, var från Grisslehamn och en av initiativtagarna till byggandet av kapellet. Motivmålningarna har ansvarats av Gunnar Widholm och Roslagskonstären Harald Lindberg.

Borgen

1869 drogs gränsposteringen in från Borgen. Den hade tjänstgjort som en kasern och skulle bevaka hamninloppet och skydda postgången till Åland. Borgen byggdes 1912.

Kanonen

Signalkanonen, en 5 tons 24-pundare från 1796, står strax före Albert Engströms ateljé, på berget mot hamninloppet. Med den och en motsvarande på Åland kunde man förr, efter ett visst system, varna för dåligt väder.

Postrodden

Till minne av de män som i 250 år skötte postrodden över Ålands hav anordnas i juni varje sommar en stor roddtävling med öppna skötbåtar mellan Grisslehman och Eckerö på Åland. Vartannat år sker starten i Grisslehman, vartannat år från Ålandssidan. Evenemanget är populärt med många startande och besättningarna är uppklädda i tidstypiska kläder

Bankomat

Bankomat finns vid Eckerölinjens färjeterminal samt i kiosken vid ICA.

Roslagsappen

Roslagsappen ger dig information kring det mesta om Grisslehamn och Väddö direkt i mobilen.
Du kan ladda ner appen vi Appstore eller Google Play.

Sök på: Grisslehamn, Singö, Roslagen, Väddö eller Älmsta.

Appen är en informationsplats som innehåller det mesta om vad Norra Roslagen har att erbjuda.
Här hittar du, butiker, hotell, restauranger, utställningar, sevärdheter, evenemang och information om tjänster som du kan behöva.

Du kan även få information om gästhamnar, konst & hantverk, hantverkare,  samt sport & motion.
Appen är gratis att ladda ner och kommer att kontinuerligt uppdateras med nya erbjudanden och aktiviteter.

För mer information om appen sänd ett mail till info@grisslehamn.se

För mer information om vad som händer i Grisslehamn, besök:

grissle_logo